Jak mít svůj styl i v zimě – a nezmrznout

Když jsem se po letech vrátila k nošení šatů a sukní místo kalhot, měla jsem z počátku obavy, jak to budu dělat v zimě. Jako malá holčička jsem zimou moc netrpěla, chodila jsem i v mrazech v silonových podkolenkách, sukni, tričku a kabátku. Bylo mi však jasné, že ty doby jsou dávno pryč a vyrostla ze mě neustále promrzlá osoba 🙂 Možná máte podobný problém – váš styl je hodně jinový, může stát hlavně na sukních a šatech nebo dokonce sexy odhalených nožkách a to se moc neslučuje se zimou, ať už sněží hodně nebo vůbec. Co s tím? Je potřeba se vzdát tepla kvůli stylu anebo se naopak vzdát stylu, abyste nezmrzla?

Já se svého stylu přes zimu nevzdala, naopak. A dneska s vámi budu sdílet několik svých tipů a triků, jak to dělám, že jsem relativně v teple a přitom pořád nosím ty šatičky a sukýnky. A kdo ví, některé z těchto tipů mohou pomoci i těm, co nedají dopustit na kalhoty.

1. Vaše nejlepší kamarádka je vrstvení

Možná vám teď neříkám nic nového, ale tato rada se zkušeností prokázala coby pravdivá. Vrstvení je králem přežití v chladných teplotách anebo ve dnech, kdy je chvílemi babí léto a chvílemi chladno a lije jako z konve. Dokud lze vždy něco přidat a vždy něco ubrat, jste na tom docela dobře. Jedinou nevýhodou toho ubírání je fakt, že ty věci po sundání musíte někam dát. Ano, stává se mi to často, kabát přes ruku nebo v tašce a venku tepleji, než jsem čekala. Ale lepší než mrznout.

Dobrou otázkou je také jak, co a s čím vrstvit. Jsou styly, kde je vrstvení skoro stylovou nutností a pak takové, kde je mnohem těžší si zachovat patřičně uhlazený vzhled. Elegantnímu stylu třeba doporučuji se zaměřit hlavně na materiály, ke kterým se také ještě dostanu. Pokud máte nějaký přírodní, mori, čarodějnický, kreativní, … prostě trochu volnější a méně „upravený“ styl, můžete na sebe hodit klidně i několik triček a svetrů naráz. Jistě ne úplně bez rozmyslu, ale dá se to naaranžovat slušivě, teple a stylově.

Existuje ale pár tipů, které platí skoro pro všechny styly. Jaké vrstvy tedy přidat? Vraťte se do dětství a natáhněte na sebe košilku. Ideálně ji zastrčte do punčoch. Hrubých, zimních punčoch. Klasika je černá, ale pokud máte barvitější, přírodnější styl, můžete sáhnout i po veselejší barvě. Mou specialitou jsou vzorované punčochy. Ale ne nějaká nudná, nadčasová kára, ale spíše romantické vzory, krajka, květiny – jsem důkazem toho, že i to lze sehnat. Když už jsem u toho, naprostá jistota jsou punčochy dvoje. Když obléknete hned dvoje punčochy na sebe, bude vám dvakrát tepleji než v kalhotách. Vlastní zkušenost. A teď si vemte, že přes to hodíte ještě sukni nebo šaty. Hlavně když máte jen šaty, jsou nejlepší s dlouhým rukávem a pod to tu košilku. Ale můžete vzít i s krátkým. A na ně samozřejmě patří svetr. A šála. A kabát. Ještě rukavice a kozačky a máte hodně teplý a hodně ženský zimní úbor. Čepice libovolná, já osobně je nesnáším a preferuji kapuce.

Punčochy jsou vůbec skvělá věc, dají se hodit i pod legíny a hned vám přestane mrznout zadek. Jako dítě jsem nesnášela ty klasické tělové silonky, pořád se vytahovaly a padaly pomalu někam ke kolenům, ale ty pevnější zimní většinou drží dobře a aktuálně zastávám názor, že jsou mnohem pohodlnější než kalhoty. Alespoň mě kalhoty pořád někde tahají a tlačí, punčochy se natáhnou a je to. Na problém s padajícími punčochami existuje také jeden trik – dejte si na ně druhé kalhotky. Budou držet punčochy na místě a nebudou se sesouvat ke kolenům.

P. S. Většinou mám pod těmi punčochami ještě kotníkové ponožky. Nefungovalo by to do lodiček, ale do zimních bot je to dost praktické. Proč? Protože punčochy jsou obvykle z umělého materiálu, nohy se potí a punčochy zrovna moc nevětrají… podle mého názoru je zdravější tam ty ponožky mít, plus punčochy pak nejsou tak zpocené a není je třeba prát každý den, hlavně, když jich nemáte hodně.

2. Nezapomínejte na materiál

Co si budeme povídat, materiál udělá hodně. Pokud máte elegantní styl, nejlepší způsob, jak být v teple, je zvolit si dobrý materiál. Vlna, kašmír, angora, … to všechno jsou vlákna, která mají dobré tepelné vlastnosti. Cena takového kousku je trochu vyšší, vy však stejně potřebujete nadčasové kousky, které můžete nosit klidně pořád dokola deset let. Dost z tohoto platí i pro dámy vznešené, některé z nich mají (dle dalších stylových pod-typů) jakožto volbu i kožešinový kabát. Takovým tipem pro všechny styly je pak polyester. Umělé vlákno není nejpřitažlivějším materiálem, není také nejprodyšnější a docela snadno se zpotí. Každopádně ale umí dobře zahřát. Na první pohled se často zdá, že čím hrubší něco je, tím teplejší to je, ale někdy zdání klame. Tenký polyesterový šifon může zahřát lépe než hrubší bavlna, prostě proto, že teplo drží uvnitř a nepouští ven. Což je dobrá zpráva pro mé éterické ženy 🙂 Já mám jedny šaty, které nosím na zkoušky. Mají vypodšívkovanou sukni z vlněné látky a vršek ze dvou vrstev šifonu. A rozhodně jsou teplejší, než vypadají.

Vím, že mnoho žen nemá umělé materiály rádo, nedělají jim dobře nebo jim vadí, protože nejsou dostatečně eko… nicméně pokud tyto problémy nemáte a bývá vám často zima, polyesterový svetr může být dobrou volbou.

3. Nepodceňujte doplňky

S tepelnou izolací se to má tak – je špatné, když vám fouká pod sukni až někam ke krku, je dobré, když neprofoukne a úplně nejlepší je izolace vzduchová. Na tom principu fungují péřové bundy a vůbec vše prošívané s komůrkami… což je dobrá zpráva pro sportovkyně, pro většinu nás ostatních je to jistý způsob jak vypadat a cítit se blbě a vlastně být takový chodící špekáček/medvěd/doplňte si, jak se v tom cítíte 🙂 Aby neprofouklo, máte v zásadě dvě možnosti – 1. zastrčit si tričko/košilku do punčoch, takže studený vzduch nahoru nemůže; 2. vzít si pevný pásek (nebo korzet, pokud jste třeba v gothickém stylu, vězte, že korzet docela zahřeje).

Pásek (třeba z gumy a s ozdobnou sponou) v pase stáhne a zabrání studenému vzduchu, aby se táhl až někam nahoru. Samozřejmě, že dobrá na zateplení je i delší šála. A celkově zastrkávat platí úplně pro vše. Zastrčte rukáv trička do rukavic a voilá, mezi vaší kůží a tričkem je izolační vzduchová vrstva. Zastrčte šálu pod kabát a zahřeje víc, než když jen tak ležérně leží přes něj. Zastrkávat a zastrkávat – ne nutně vše, můžete zastrčit tričko a nechat svetr volně a nikdo nepozná (pokud svetr nesundáte), že pod ním máte tričko v sukni/kalhotách. Přecejen už jsme (předpokládám) dospělé ženy a dbáme o své ledviny i bez maminky, která by pořád jen připomínala, že se nachladneme.

A nakonec si neodpustím maminkovsky poznamenat: kupujte si dostatečně dlouhé bundy a kabáty. Krátká bundička se dá snést, když máte alespoň delší svetr, ale pro styl není nutno ohrožovat svoje zdraví a – ty pohledy chlapů na váš zadeček v minisukni nebo kalhotách za ty komplikace nestojí. Těch si můžete užívat zase až na jaře.

Sdílej:

Komentáře

  • Nielian

    Pořád před sebou vidím spolužačku, co má ráda styl, a klepala kosu v rozepnutém kabátu v -10ti, aby vypadala ležérně 😀 Nepochopím… Každopádně důležité téma 🙂

    Odpovědět